70.000 kilometer in een 360 van 100 Euro

70.000 kilometer in een 360 van 100 Euro.

WOENSDAG 1 FEBRUARI 2006

Dat ik er trots op ben nu de eerste 70.000 km te hebben gereden met de Volvo 360 uit 1987 die ik voor 100 Euro kocht in Enschedé van het internet (www.Marktplaats.nl) mag u best weten. Maar dit historische verslag van mijn wederwaardigheden richt zich niet daar op, maar op het doorgeven van wellicht voor andere clubleden nuttige, en voor mij soms ergerlijke, ervaring met deze auto.

Twee Volvo’s 340, één met handversnelling en één met variomatic had ik al gekocht van mijn onvolprezen Volvo Garage Hardeman (klein maar uit 1928 en de oudste Volvo garage in Den Haag ). Dat waren heel geslaagde impuls aankopen, de eerste omdat de wagen voor de kinderen total-loss was gereden, de tweede omdat mijn eigen wagen werd gestolen. Maar op de eerste sleuteldag van onze club waar ik aan meedeed, bij Garage Mensink nog in zijn oude pand, merkte ik wel dat zo’n pure gebruikswagen, met onverholpen schadeplekken niet de trots van een clublid kon zijn. Ook bleken de prijzen die ik voor die twee wagens had betaald, fl 500,- en Euro 500,- niet echt uitzonderlijk laag.

Ik ging me oriënteren op het internet en vond een 360 die 77.000 km had gelopen en in prima staat was. De gevraagde Euro 900,- vond ik wel veel voor een speeltje erbij. Maar Marktplaats is er om te onderhandelen. Tijdens dat onderhandelen kreeg ik een telefoontje dat de wagen de kleinkinderen van de eigenaar had laten staan. Zij hadden de wagen na 5 jaar stilstand weer enige tijd in gebruik. Voor 100 Euro mocht ik hem hebben. Tijdens het onderhandelen had ik vertrouwen gekregen in de verkopende kleinzoon. (Dat vertrouwen is achteraf volledig terecht gebleken.) Hij vertelde dat zijn Volvo garage vermoedde dat het vervuiling van de injectoren was, wat voor Euro 500 kon worden verholpen.

Ik vroeg of ze toevallig onlangs de benzinetank helemaal leeg hadden gereden, en inderdaad, de verbaasde reactie was: “Hoe weet u dat?”

Als een slimme koopman dacht ik nu mijn slag te kunnen slaan. Ik had ooit eens mijn tank van een auto met een injectiemotor leeggereden en dan zijn de injectoren bij een wat oudere auto echt goed verstopt met de vuilresten (het droesem zouden de wijndrinkers zeggen) uit de benzine tank. Dus de diagnose van hun garage moest wel kloppen.

Ik liet de wagen door de Firma Vreugdenhil ophalen (Euro 300,-) en voor Euro 740,- (waaronder enig laswerk op een plek die je normaal niet gauw zag en waarvan Hardeman de directe reparatie overdreven perfectionisme vond) kon ik trots met een echt nette 360 op pad en de frustraties tegemoet.

Op de vreemdste momenten in Nederland en Frankrijk liet de wagen me staan of wilde niet starten met hete motor. De zaak laten afkoelen hielp meestal.

Eindelijk heeft de ANWB Wegenwacht het probleem gevonden. Een 360 met injectie motor heeft twee zekeringbehuizingen, de grote op de normale plaats en een kleintje met 2 zekeringen tussen de accu en het spatbord, en wel op het spatbord. De zekering van de elektrische brandstofpomp zit in dat kleine kastje. Dat was na 17 jaar versleten, waardoor de staafzekeringen los kwamen te zitten bij een goed warme motor. Ondertussen was ik wel 7.000 km verder, had mijn vrouw geen enkele fiducie meer in zo’n oude tweedehands wagen en wilde haar vriendin niet meer voor me kaartlezen (iets dat je niet door je echtgenote moet laten doen) bij de toerritten vanwege het uitval risico.

Toen volgden 10.000 glorieuze km’s. Met 150 km p/u door Frankrijk omdat ik dacht dat de snelheidslimiet op de tolweg 160 was (Dat was, als ik me het goed herinner 20 jaar geleden wel zo, maar ondertussen was dat verlaagd naar 130 km.)

Na 20.000 km en met 97.000 km op de teller heb ik de auto op LPG gezet.

Via het internet kwam ik bij de Firma Wallage in Enschedé.

Zij deden mij een keurig bod met gedeeltelijk tweedehands materiaal. Gelukkig paste de ringtank die ze hadden liggen in de reservewiel ruimte ven de 360, en voor Euro 800,- was ik klaar.

Maar met gas begon de ellende opnieuw. De standaard kreet van Hardeman Sr. is: ‘Gas is om op te koken”, ook al loopt zijn bedrijfswagen op gas. Met name LPG en valse lucht zijn gezworen vijanden. Valse lucht zit er op vele manieren in een oude motor. Gevolg, om de 1000 km plofte de zaak onder de motorkap uiteen. De wegenwacht werd weer een goede bekende,. Sommige reddingen waren zenuwslopend, zoals de keer dat ik op weg was naar een hooggeleerde hartspecialist in Utrecht en dankzij de ANWB er op de minuut precies nog binnenreed omdat ik anderhalf uur extra speling had genomen voor deze belangrijke afspraak.

Later bleek nog dat de Wegenwacht en ik geluk hadden gehad, want behalve de door hem gevonden valse lucht bron, bleek er nog een tweede te zijn die gevonden werd bij de definitieve reparatie van de eerste.

Alle onderdelen waar lucht doorheen gaat zijn vervangen en de recirculatie buizen die indertijd de kwaliteit van de uitlaatgassen moesten verbeteren (lagere CO waarde)maar die in de praktijk toch niet goed bleken te werken zijn afgezaagd en dichtgelast.

Overigens heb ik tijdens deze periode net als bij de moeizame aanloop periode de Wegenwacht wel leren waarderen. Prima mensen. Maar toen ik op de Utrechtse Baan net buiten Den Haag weer met een geplofte motor stond, durfde ik de wegenwacht niet goed meer te bellen omdat ik ze te vaak had lastiggevallen, en belde Hardeman. Nog voor dat Hardeman er was kwam toevallig een Wegenwachter langs, die stopte. Ik legde de situatie uit, en vertelde dat ik wachtte op mijn eigen garage. Maar hij insisteerde mij te helpen. Omdat ik zo gevaarlijk stond wilde hij de sleep van Hardeman en mij begeleiden totdat we op een veiliger weg waren. Dat is nog eens service!!

Na vele maanden en reparaties, forse reparaties want de gasklep (luchtvolume regelaar) noch de computer vinden een ontploffing wegens valse lucht echt leuk en geven vlot de geest, had ik in elk geval geleerd dat de injectoren en de computer op een lastige manier bij elkaar horen. De injectoren hebben een kleurcode maar geen nummer, en welke kleur (geel, blauw of zwart) bij welke serienummers van de computers horen schijnt niemand te hebben vastgelegd. Het weten doet ook niemand, ook bij Bosch niet meer, naar mijn informatie.

Op mijn 360 werd door vandalen, waarschijnlijk Volvo 360 race-liefhebbers die er op rekende dat mijn oude auto’s met forse schade naar de sloop zouden worden afgevoerd, met een luchtbuks een aanslag gepleegd. In de straat stonden tussen alle auto’s 3 Volvo 300’s, de 340 van mijn echtgenote, de pseudo 360 (een 340 met 360 carrosserie van de sloop) en de echte 360. Alleen op de twee auto’s die van buiten op een 360 leken is geschoten. Deze twee wagens stonden aan weerszijde van de straat, zodat er één van voren en de andere van achter werd geraakt toen de onverlaten al schietend langsreden. De door slooponderdelen opgetuigde pseudo 360 werd niet goed geraakt, één centimeter naast de achterruit is de inslag van een luchtbukskogeltje nog te zien. De echte 360 werd beter geraakt en de hele voorruit stukgeschoten.

Al was het uit boosheid, het laatste waar ik aan dacht was het brengen van de slachtoffers naar de sloop.

Toen alles lekker liep, dacht ik de auto te verwennen met hele dure olie, Shell Helix Ultra 5W-40 100% synthetische olie. 5W-40 is de olie die Volvo en Kroon-olie voor de 300 serie aanbevelen, maar in Nederland wordt dat weinig door de garages gebruikt, 10W-40 is een soort Nederlandse standaard. Synthetische olie is superieur aan minerale olie, maar er zijn twee problemen.

Ten eerste mag je minerale en synthetische olie absoluut niet met elkaar mengen.

Ten tweede heeft de commerciële newspeak van de oliefabrikanten het onderscheid verdoezeld om de minerale olie op het goede image van de synthetische te laten meeliften. Dit is zo goed gelukt dat zelfs in mijn garage niet bij iedereen duidelijk was dat olie aangeprezen om zijn “synthetische eigenschappen” juist geen synthetische olie is maar (verbeterde) minerale!

Clubleden met meer technisch inzicht dan bij mij voorhande is (zoals William de Groot) , waarschuwden me dat gebruik van dure synthetische olie in de oude motor van mijn 360 apeliefde was. Die motoren kunnen er niet tegen, o.a. vanwege het materiaal van de krukaslagers en het soort rubber dat in de oliepomp gebruikt is. Resultaat van mijn eigenwijsheid was dat na twee keer verversen met synthetische olie (2x 5.000 km) mijn oliedruk bij minder dan 1100 toeren onder de 5 is gezakt. Nu brandt mijn oliedruk-lampje bij stationair lopen en in de file. En ik heb nog 15 liter van dat spul staan!

Het vervangen van de oliepomp (Volvo nr. 1276479) om de oliedruk te herstellen wordt aan iemand die dat niet zelf kan afgeraden, omdat de operatie zo omvangrijk is dat je beter kan wachten tot je een nieuwe motor (met goede pomp) moet installeren.

Op de onderdelen verkoop van spullen van Mensink, bij Herman Robberts in Voorst, vond ik een nog nieuwe spoiler. Die spoiler en mistlampen zijn de enige pogingen tot pimpen tot nu toe.

Hans van Dunné

Tips:

1. Laat bij een tweedehands van ouder dan 10 jaar de benzine tank schoonmaken. Garages houden niet van dit werkje, maar het kost niet veel tijd en is dus niet echt kostbaar. Ze raden het nooit aan, maar nuttig is het wel. Zelf doen is goed te doen als je over een stuk redelijk zware metalen ketting beschikt. Die moet in de lege tank en dan maar schudden en regelmatig schoonspoelen.

2. De uitdrukking ‘gas is om te koken’ heeft veel waars. Na 55.000 km op gas houd ik de volgende regels aan:

a. Op LPG rijd ik alleen buiten de bebouwde kom.

b. Ik schakel pas over op LPG als de het koelwater goed warm is.

Overschakelen doe ik op advies van Hardeman bij normaal belaste motor (dus niet tijdens optrekken of ander zwaar werk) zonder verandering in het gaspedaal en snel van benzine op gas. Het schokje van de motor moet je voor lief nemen, omdat alle andere manieren van overschakelen meer risico’s met zich brengen.

c. Om de 100 km rijd ik 10 km op benzine.

d. Ik gooi 1,25 % tweetaktolie bij min benzine (topsmering). Anderen nemen daartoe Flashlube als benzine additief of met een speciale sproeier in het gascircuit .

e. Alles boven de 120 km/uur wordt op benzine gereden. Kost meer per km maar een nieuwe, zgn. gaskop op de motor kost voor iemand die normaliter max 120 km/uur rijdt veel meer.

f. Zodra op de autoweg het bord 50km boven de weg verschijnt ter waarschuwing voor een file, dan schakel ik terug op benzine. Dit om te voorkomen dat te vaak ik met hele lage toerentallen op gas rij. Eén gasplof was niet te wijten aan valse lucht maar aan de combinatie van vuur in de cilinder en het gas in het inlaatspruitstuk. Dat schijnt, bij een wat oudere, d.w.z. relatief veel gebruikte motor bij heel lage toeren te gebeuren.

In de zomer is hierbij het bijkomend voordeel dat dat de motor een 50 tot 80 graden C.koeler draait op benzine vergeleken met draaien op LPG. Dat is in de file nuttig.

3. Vergeet niet dat de 360 nog twee essentiële zekeringen heeft in een kastje achter de accu.

4. Laat je niet wijsmaken dat de originele (grote) Volvo-spoiler voor de hatchback alleen show is. Boven de 80 km ligt de wagen al beter, vooral bij zijwind. Met deze spoiler en 185/60/14 banden (op de standaard LM-velgen) is de wegligging echt super.

5. Een gebroken aandrijfriem resulteert zo goed als altijd in een motor die allen nog goed is voor de sloop. (Volgens een wegenwachter de meest voorkomende oorzaak van het levens-einde van 360’s) Deze riemen moeten niet alleen om de 80.000 km worden vervangen, maar ook maximaal om de 5 jaar! De 360’s hebben zo’n riem, de 340’s niet, die hebben een ketting met het eeuwige leven.

6. Goede ervaring met:

a. Garages (als je bij onze clubfavorieten Mensink in Denekamp 0541-351666, Hoofdman in Schoonhoven 0182-324222 of Mastenbroek in Ermelo 0341- 561580, niet terecht kan):

1. Garage Hardeman, Snelliusstraat 6 Den Haag Tel 070-3450861.

2. Garage West, Wethouder Twaalfhovenstraat 73 in Uitgeest. Tel.: 0251- 311915.

b. LPG inbouwer:

1. Car Care Wallage B.v. Hulsmanstraat 36 a, Enschede. Tel 053- 4345665.

c. Volvo sloper:

1. Jan de Boer, De Wuyver 4, Noord-Scharwoude. Tel.: 0226-314157.